load
LAS PALMERAS | PERU : PORTFOLIO : Greg Wright Architects - Architectural Firm in Cape Town, South Africa

SOUTH BEACH | CAMPS BAY

HARKER STREET | PLETTENBERG BAY

Sited on an exceptionally steep piece of land on the bluff above BI Beach in Plettenberg Bay, the challenge with this project was always going to be how to make a beach house “live” across a vertically driven program.  As a wonderful counterpoint to the challenges faced by the extreme topography, it was the steepness the site that offered the extensive, uninterrupted, panoramic views that extend beyond 180 degree vistas from Robberg Reserve in the South right around to Keurbooms lagoon in the North, the trick was how we balanced the two.The program was unpacked in such a way that the living area filled the widest of the vertical platforms that was created so that kitchen, dining and living rooms as well as a guest bedroom could open onto a generous, partially covered terrace that made the most of the panorama described above.  Pergolas, braai area, canopies level changes and the swimming pool offer a variety of “zones” that can be occupied in various manners depending on whether the terrace is used for a quiet spot of lounging or entertaining friends and family. The ground floor plays home to garages, staff quarters and a timber and stone clad entrance volume and stairwell; an intermediate level houses 2 other bedrooms and a small TV lounge whilst the top floor plays host to the master bedroom suite that completes the program.Whilst unashamedly contemporary in the architectural language and interior detailing, a palette of timber and natural stone temper the building both inside and out.  The materials are intended to weather into a series of greys and driftwood tones intended to ground the house in its coastal context.Not only grey though, the house plays host to “green” components as well; the systems of the house are complemented by a series of sustainable features such as rainwater harvesting, PV panels with batteries amongst others.

 

Contractor: Opihi Builders

Interior Designer: M-Interiors

Photographer: Kate Del Fante Scott

POD


Conceived of as a discreet and super-stylish location and getaway on the Camps Bay strip, this project is set to become the destination of choice for those �in the know�.

A unique palette of granite, slate, timber and glass has been brought together in elegant simplicity in an attempt to make rooms and relaxation spaces desirable to those who appreciate stylish accommodation backed up by discreet, luxurious service.
Add to that the fact that all that makes Camps Bay the international destination of choice, this project is set to redefine the boutique accommodation business in Cape Town and set the benchmark for those going forward.

(Boutique Hotel. Cape Town. Completion December 2009.)

Contractor: DDC Construction

Interior Designer: Site Interiors

Photographer: Adam Letch

VILLA SAEBIN | TAMBOERSKLOOF

The property on which this house stands enjoys a unique position in a quite cul-de-sac in Tamboerskloof.  Bounded on one side by a pedestrian stair and pathway it is this subtle factor that unlocks the potential within the property and the phenomenal vistas experienced from nearly all aspects of the house are revealed. Looking out over the city bowl, on a clear day one can all the way to the Hottentots Holland mountain range however, that is one of the last things a viewer notices from the home.  The house enjoys a context the features the iconic Table Mountain, Lions Head and Signal Hill as a series of dramatic backdrops from various viewpoints encountered throughout the architectural program. Spread vertically across 5 levels, the program consists of garages at the bottom, a private study at the entrance level, bedrooms above that, before one arrives at the main living level that opens onto pool, terrace and garden.  The program is capped off by a master suite and roof garden-viewing terrace with virtually uninterrupted views of the best the city bowl has to offer. Interspersed amongst the outdoors terraces and open plan living spaces, the series of bedrooms and intimate courtyard gardens offer a diverse range of spaces that provide private and personally scaled counterpoints to the grandeur of the land- and cityscape beyond the boundaries of the property. It is the private pedestrian stairway-lane that affords the property the ability to open up to the sides as well as the street and it is this that sets the site apart from others close by.  Most of the neighbouring properties have views that are focused outwards across their street frontage only, but the lane results in the perimeter of the property that is unbounded by adjacent buildings increasing by about 200% when compared to its neighbours; add to that the elevation the property enjoys and the resultant is a unique combination with very few rivals in the lifestyle and dramatic backdrop it offers. Whilst making the most of the views outward, one of the primary challenges was balancing the privacy of the house.  A complex layer of level changes, planted landscaping and screens serves to filter views both inward and outward and complement the bold strong architectural forms that make up the respective levels of the building.

Contractor: Graft Construction Management

Interior Designer: Konsep Studio

Photographer: Johann Lourens