PEZULA ESTATE | KNYSNA : PORTFOLIO : Greg Wright Architects - Architectural Firm in Cape Town, South Africa


PROJECT : JAF | New Luxury Residence
STATUS :  Concept
LOCATION : Cape Town - Higgovale
PROGRAMME : New Luxury Residence
SIZE : 1096 m2


PROJECT : BO2 | New Luxury Apartments
STATUS :  Construction
LOCATION : Cape Town - Camps Bay
PROGRAMME : New Luxury Apartments
SIZE : 2200 m2

Overlooking Balie Bay and the Bakoven rocks, this 7 apartment development enjoys prime position and the best of everything the Atlantic Seaboard has to offer.  The building is relatively “solid”  as it needs to balance privacy and western sun mitigation with the panoramic bay and horizon vistas, focused views of Lions Head, the Table Mountain Cable Way and 12 Apostles beyond.

Laid out to maximise frontage and provide for natural light and ventilation, each level has 2 apartments and there is a penthouse unit with extensive deck and 25m swimming pool at the top.  All units are in the order of 450sqm and have 3-4 bedrooms, laundry and store rooms as well as potential staff quarters.

Very different from all around it, it has a distinctive presence on the Victoria Rd strip.


PROJECT : STF | New Luxury Residence
STATUS :  Concept
LOCATION : Cape Town - Atlantic Seaboard
PROGRAMME : New Luxury Residence
SIZE : 1500 m2

Set in the wind free, northerly facing aspect of Cape Town, this luxury single residence is designed to accommodate every imaginable need necessary for an exclusive, private lifestyle that would enjoy the expansive uninterrupted views across the beautiful Cape Town peninsula.

Conceptually, the building is stepped with 2 separate living entertainment areas. The upper living spaces being the more private living areas with own separate pool, lawn and outdoor areas with dedicated lounge - dining open plan kitchen with a lower entertaining area ,bar and barbecue areas with pool, gym, sauna bar and cinema room for family and entertaining guests.

The bedrooms with master bedroom and family gathering areas are discreetly tucked between the 2 main living areas with intimate family spaces to indulge in quality time together.

The upper most level is dedicated to a small office allowing for a work at home environment separate from living spaces and a guest suite for guests overlooking Signal Hill and the impressive coastline below .

The building presents a single storey presence to the road , discreetly concealing the grandeur and scale of the house.


PROJECT : SOU | New Luxury Boutique
STATUS :  Completed
LOCATION : Cape Town - Camps Bay
PROGRAMME : New Luxury Boutique
SIZE :  811,3 m2


PROJECT : HAL | New Luxury Residence
STATUS :  Completed
LOCATION : Plettenberg Bay
PROGRAMME : New Luxury Residence
SIZE : 500 m2

Sited on an exceptionally steep piece of land on the bluff above BI Beach in Plettenberg Bay, the challenge with this project was always going to be how to make a beach house “live” across a vertically driven program.  As a wonderful counterpoint to the challenges faced by the extreme topography, it was the steepness the site that offered the extensive, uninterrupted, panoramic views that extend beyond 180 degree vistas from Robberg Reserve in the South right around to Keurbooms lagoon in the North, the trick was how we balanced the two.The program was unpacked in such a way that the living area filled the widest of the vertical platforms that was created so that kitchen, dining and living rooms as well as a guest bedroom could open onto a generous, partially covered terrace that made the most of the panorama described above.  Pergolas, braai area, canopies level changes and the swimming pool offer a variety of “zones” that can be occupied in various manners depending on whether the terrace is used for a quiet spot of lounging or entertaining friends and family. The ground floor plays home to garages, staff quarters and a timber and stone clad entrance volume and stairwell; an intermediate level houses 2 other bedrooms and a small TV lounge whilst the top floor plays host to the master bedroom suite that completes the program.Whilst unashamedly contemporary in the architectural language and interior detailing, a palette of timber and natural stone temper the building both inside and out.  The materials are intended to weather into a series of greys and driftwood tones intended to ground the house in its coastal context.Not only grey though, the house plays host to “green” components as well; the systems of the house are complemented by a series of sustainable features such as rainwater harvesting, PV panels with batteries amongst others.


Contractor: Opihi Builders

Interior Designer: M-Interiors

Photographer: Kate Del Fante Scott